SmartAlarm 4in1 a gyakorlatban

Havasi Zoltán

A MOHAnet alapítója, IoT szakértő

Bejegyzés dátuma: 2022. 10. 27

SmartAlarm 4in1 a gyakorlatban

 

A SmartAlarm 4in1 tervezésekor törekedtünk az egyszerűségre, ezzel is elősegítve a riasztórendszer könnyű telepítését és beüzemelését, valamint annak felhasználóbarát üzemeltetését. Az alábbiakban nézzük meg, hogyan és milyen perifériákból épül fel a riasztórendszer!

 


Központi egység 

A központi egység egy modulárisan bővíthető, 8/16 zónás riasztóközpont (master), ami vezetéken (CAN bus) és/vagy rádiós kapcsolaton (LoRa) keresztül 96 zónáig bővíthető 8/16-os zónabővítők (slave) csatlakoztatásával (1 master + 5 slave). Az egyes zónák vezetékezésére több különböző lehetőség van a választott programozási opciók szerint (NO, NC, EOL, DEOL). A központi egység a 96 zóna mellett 32 önálló partíciót támogat, melyhez 32 lokális vagy globális közelítőkártyás kezelőegység csatlakoztatható. A riasztórendszer 250 egyedileg azonosított felhasználó RFID/Mifare alapú hozzáférését teszi lehetővé. A beépített LoRa modem nemcsak zónabővítők illesztésére alkalmas, hanem tetszőleges számú fizikai távirányító csatlakoztatására is, mely az egyszerű lokális vezérlést biztosítja a felhasználók számára. A 4G alapú internetes kommunikációt egy LTE képes GSM modem látja el, amin keresztül 1) távprogramozás, 2) távvezérlés, 3) távfelügyelet és 4) távoli szoftverfrissítés is megvalósítható egy központi egységben. Alapvetően az itt említett 4 képesség miatt kapta a riasztórendszer a SmartAlarm 4in1 elnevezést. Mind a master, mind pedig a slave rendelkezik egyenlő számú, szabadon programozható csatornával, ami 6 általános célú I/O portot jelent, ami lehet: általános célú bemenet, OC kimenet vagy Wiegand csatlakozás. Az okosotthon szenzorok és rendszerek illesztését a központi egység (master) beépített vezetékes (CAN és soros) és vezeték nélküli (WiFi, Bluetooth) interfészeken keresztül támogatja. Az egyes bemenetek és kimenetek túlfeszültség elleni védelmét varisztorok biztosítják. Újításként egy OLED kijelzőt helyeztünk el a nyomtatott áramkörön, ami mind a master, mind pedig a slave egységeken megtalálható. Az OLED kijelző és a panel szélén elhelyezett két nyomógomb segítségével könnyedén csatlakoztathatjuk az egyes perifériákat a központi egységhez, valamint visszajelzést is kaphatunk azok működőképességéről.

 

Kezelőegységek

A riasztórendszerek többsége nyomógombos vagy érintőképernyős kezelőegységgel rendelkezik. Néhány típus esetében már megjelenik a közelítőkártyás olvasó is, ami kiegészítőként szolgál a hagyományosnak számító kezelőegységek mellett. A SmartAlarm 4in1 riasztórendszer 3 különböző kezelőegység típust támogat, melyek az ügyfelek egyedi igényeihez alkalmazkodnak. Ide soroljuk a közelítőkártyás olvasót, a LoRa rádiós távirányítót, valamint az iOS és Android okostelefonokon futó mobil applikációt is.


A közelítőkártyás olvasó rendkívül modern dizájnnal rendelkezik, köszönhetően a 8 mm-es, ultravékony üveglapnak, mely fekete és fehér színben is választható. Az üveglap esztétikus, fém keretben helyezkedik el, ami ezüst színben rendelhető. A testre szabható megjelenésnek köszönhetően igazi luxus érzést nyújt, miközben ékszerként díszíti az otthont. A közelítőkártyás azonosítással jelentősen csökken a kód elütése miatti stressz, ami felhasználóbarát működést eredményez. Ehhez járul hozzá még a szolid állapotjelzés is, amit pittyegő hang és LED villogás kísér. A felhasználói élményt fokozza a duál frekvenciás azonosítási technológia, ami nemcsak 125 kHz-es RFID, hanem 13,56 MHz-es Mifare/NFC tagek, kártyák vagy matricák olvasását is lehetővé teszi. A kezelőegységhez opcionálisan egy WD2CAN (Wiegand-CAN) illesztő is megvásárolható, melynek közbeiktatásával adaptív kommunikációra is alkalmassá tehető, így a nagyobb távolságok áthidalása és/vagy több kezelőegység azonos buszkábelen történő csatlakoztatása is megoldható, mely a telepítők számára komoly könnyebbséget és egyszerűséget jelent. A Wiegand kommunikációnak köszönhetően más gyártó, tetszőleges típusú olvasójának használata is biztosított a rendszerben, legyen szó pin kódos, kártyás vagy ujjlenyomatos azonosításról. Ezek a lehetőségek arra a problémára is megoldást nyújtanak, ha valaki nem bízik a kártyában, mivel azt el lehet veszíteni, vagy esetleg nem szeretne kártyát használni, akkor visszatérhet a pin kódos változatra. Ezeken túl az ügyfél még ujjlenyomat azonosítást is választhat, ami igaz, kényelmesebb számára, de sokkal költségesebb is. Az egyes lehetőségek miatt így az ügyfélre van bízva, hogy milyen kockázatot vállal, milyen kényelemért cserébe.

        

A LoRa alapú rádiós távirányító a lokális és egyszerű vezérlést teszi kényelmessé. 4 programozható nyomógombbal rendelkezik, melyek közül például az egyik szolgálhat akár a teljes objektum élesítésére, a másik az otthonmaradó élesítésre, a harmadik a riasztórendszer kikapcsolására, a negyedik pedig csendes pánikjelzésre. Természetesen szabadon konfigurálhatóak a gombok, így akár alternatív felhasználásra is lehetőséget teremtenek, például garázs- és kertkapu vezérlés.


A harmadik és egyben legmodernebb kezelőegység az Android és iOS okostelefonokon egyaránt futó mobil applikáció, ami funkcionalitását tekintve teljesen megegyezik a hagyományos kezelőegységek által nyújtott képességekkel. Az applikációba történő bejelentkezést követően egy interaktív főmenüvel találkozik a felhasználó, ami a riasztórendszer(ek) aktuális állapotának gyors áttekintését és egyszerű kezelését segíti. Ezen a felhasználóbarát kezelőfelületen többek között lehetőség van partíciók, zónák és kimenetek távoli kiiktatására vagy azok visszaállítására, a riasztó teljes és részleges élesítésére/kikapcsolására, pánikjelzés vagy alternatív felhasználás esetén akár garázs- és kertkapu vezérlésére. Utóbbi funkciók egyszerű kezeléséhez egy virtuális távirányító nyújt hatékony segítséget. Az ügyfél a rendszerbeállításokban rugalmasan szabályozhatja a telepítői hozzáférés időintervallumát, ami lehet egy óra, egy nap, egy hét vagy akár korlátlan is. Ha az applikációban a felhasználó engedélyezi a push üzenetek fogadását, akkor valós idejű, automatikus értesítések érkezhetnek a rendszer állapotáról (hibajelzés, riasztás jelzés, pánikjelzés). Ha a virtuális távirányítón keresztül egy felhasználó (pl. gyermek) pánikjelzést küld, akkor az üzenet az aktuális tartózkodási helyének GPS koordinátájával együtt érkezik meg az applikációt használó többi hozzátartozó telefonjára, és annak térképes felületén meg is jelenik a pontos helyszín, amihez útvonaltervezés indítható. Távfelügyeleti szolgáltatás megrendelése esetén a felügyeleti szoftver térképes felületén is azonnal megjelenik az esemény. Az applikáció eseménynaplóval is rendelkezik, melyben egyszerűen visszakereshetők a múltban beérkezett jelzések és a rendszerparamétereket érintő módosítások. Jövőbeli terveink között szerepel az automatizált üzemeltetés (vezérlés) támogatása is, mely előre definiált időpont(ok) szerint, részleges vagy teljes élesítést és kikapcsolást biztosít a riasztórendszer felhasználói számára. Távfelügyeleti szolgáltatással történő üzemeltetéskor az applikációban egy diszpécserhívó gyorsgomb engedélyezhető, mely az interaktív főmenü felső sávjában kerül megjelenítésre. A gyorshívó gomb megnyomásával könnyen tárcsázható a diszpécserközpont.

 


Programozó szoftver

A SmartAlarm 4in1 riasztórendszer programozását a Helios Toolbox, felhőszerveren futó, platformfüggetlen, webes alkalmazás biztosítja, ami tetszőleges eszköz (számítógép, okostelefon, tablet) böngészőjével futtatható. A reszponzív megjelenítésnek köszönhetően különböző képernyőméretekhez és felbontásokhoz is képes alkalmazkodni. Modern és letisztult grafikai felülettel rendelkezik, átláthatósága miatt rendkívül felhasználóbarát. A felhőszerveren keresztül a telepítő szakemberek egyrészt bárhonnan elvégezhetik a rendszerbeállításokat, legyen szó zónák, partíciók, kimenetek, távirányítók, azonosító kártyák és olvasós kezelőegységek teljeskörű programozásáról, másrészt – engedélyezést követően – távolról frissíthetik a riasztóközpont szoftverét is. A riasztórendszert érintő, bármilyen telepítői beavatkozást viszont az ügyfélnek a MonitoringBook HOME applikációban előzetesen engedélyeznie kell. A módosítások megtörténtéről a MonitoringBook HOME minden esetben tájékoztatást nyújt az applikáció felhasználóinak, ami a későbbiek folyamán bármikor visszakereshető. Távfelügyeleti szolgáltatás igénybevétele esetén a Helios Toolboxban létrehozott riasztórendszer beállításai, engedélyezést követően, automatikusan továbbításra kerülnek a választott távfelügyeleti szolgáltató szerverére. Jelenleg több, mint 80 szolgáltató 160 távfelügyeleti állomása képes fogadni a SmartAlarm 4in1 riasztórendszertől érkező eseményjelzéseket. A SmartAlarm 4in1 a meglévő elöregedett riasztóközpontok gyors és költséghatékony lecserélését is segíti, mert retrofit képességének köszönhetően, szabadon paraméterezhetők a vonalvégi lezáró ellenállások értékei. Ennek köszönhetően nem szükséges cserélni a meglévő érzékelőkben elhelyezett ellenállásokat, mert azok értékei a programozó szoftverben beállíthatók. A Toolbox nagy előnye a rugalmas beállításkezelés, ami a korábbi rendszerbeállítások visszaállítását is támogatja. A programozó szoftverben végrehajtott beállítások, módosítások vagy törlések minden esetben naplózásra kerülnek, így a későbbiek folyamán is visszakereshetők az egyes beavatkozások.


A rendszer oktatásával kapcsolatban hamarosan gyakorlati képzéseket indít a MOHAnet, ahol a telepítők élőben felprogramozhatják és ki is próbálhatják az általuk létrehozott SmartAlarm 4in1 konfiguráció működését a mobiltelefonjuk és egy demo board segítségével. Az oktatásokról érdeklődjön a Képzéseink oldalon.


Egyeztessen velünk személyesen

Érdekli, hogyan növelhetjük biztonságát, versenyképességét egyedi fejlesztéseinkkel?

Adja meg elérhetőségeit és munkatársunk rövid időn belül felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy személyes találkozót egyeztessünk, ahol felmérjük az igényeit - és egyedi megoldást kínálunk.

ELÉRHETŐSÉG

Mohanet cím 1152 Budapest, Telek utca 7-9.
Mohanet cím +36 (1) 271-1141
Mohanet cím info@mohanet.com
Mohanet cím www.mohanet.hu