SmartAlarm - okosriasztó

Havasi Zoltán

A MOHAnet alapítója, IoT szakértő

Bejegyzés dátuma: 2022. 06. 13

A szakmabeliek joggal kérdezhetik, hogy mi inspirál egy fejlesztő céget egy újabb riasztóközpont megtervezésére és kifejlesztésére a meglévő több száz típus mellett?


A riasztók műszaki paradigmája nem csak a telepítői társadalmat osztja meg, hanem a rendszer üzemeltetőit is. Vannak, akik csak a vezetékes megoldásokban bíznak, és persze olyanokkal is találkozhatunk, akik kizárólag a vezeték nélküli technológiákban látják a jövőt. Mindkét tábor hívői különböző szempontok szerint ítél meg egy riasztórendszert, és minden állítás a saját nézőpontjából vizsgálva helyesnek mondható.  Olyan ez, mint az orvoslásban a „kezelés” és a „megelőzés” közötti különbség. A kezelés a betegség fájdalmas szakaszával foglalkozik, míg a megelőzés az életmódra és az egészség fenntartására fókuszál.


Ahogy az orvoslásban, úgy a riasztók esetében is különböző megközelítést és elvárásokat támaszt mindkét paradigma. Ezek okán a telepítők és az ügyfelek néha konfliktusba kerülnek meglévő véleményükkel, beállítottságukkal az ismereteik ellentmondásossága miatt, amit csak azzal tudnak feloldani, ha szemléletet és persze hozzáállást is váltanak. Ha ez a paradigmaváltás társadalmi méreteket ölt, akkor viszonylag kevés pszichikai energia ráfordítással új irányok születhetnek, melyek teljesen megváltoztatják az iparági sztenderdeket.


Minden változás egy újfajta megközelítéssel kezdődik, ahogy a MOHAnet legújabb fejlesztése, a SmartAlarm is.

A SmartAlarm egy teljesen új termékként mutatkozik be a hazai biztonságtechnikai piacon és egyben a MOHAnet portfóliójában is. Hosszú éveken keresztül a MOHAnet kizárólag GSM kommunikátorok fejlesztésére és gyártására fókuszált. Ezek az átjelzők nagybiztonságú IP hálózaton keresztül továbbították az egyes riasztók és terepi berendezések jelzéseit a távfelügyeleti szolgáltatók központjaiba. Az elmúlt években viszont számos telepítőnél, távfelügyeletnél és azok ügyfeleinél jelentkezett valós piaci igényként a távprogramozás és távvezérlés lehetősége, mely okostelefon és mobilnet igénybevételével hozzáférést biztosít a riasztórendszer partícióinak be- és kikapcsolásához vagy az egyes zónák kiiktatásához. Mindezt persze rendkívül költséghatékony módon, kevesebb elektronikai komponens felhasználásával.


A SmartAlarm elsődlegesen a meglévő elöregedett riasztóközpontok gyors és költséghatékony lecserélését, valamint azok zónáinak és partícióinak vezetékes és/vagy vezeték nélküli módokon történő egyszerű bővítését segíti. Bővíthetőségi képessége több üzleti irányt és ügyféligényt kiszolgál, mivel az egyes csatornák a telepítők által tetszőlegesen konfigurálhatók. Ennek köszönhetően számos szenzor és terepi készülék csatlakoztatására és vezérlésére is alkalmas.


A SmartAlarm riasztórendszer távfelügyeleti szolgáltatás nélkül is megvásárolható és üzemeltethető. Ez esetben a felhasználó az okostelefonján futó MonitoringBook Home távfelügyeleti applikációból (iOS, Android) értesül a rendszerét érintő eseményekről. Az alkalmazásból ki- és be tudja kapcsolni a riasztóját, valamint igény szerint kiiktathatja az egyes zónáit és partícióit. Vészhelyzet esetén GPS koordinátával társított pánikjelzést is küldhet a többi családtag számára, ha azok szintén használják ezt az applikációt. 


Egy SmartAlarm alapesetben 8 zónabemenettel rendelkezik, melyek képesek EOL, illetve DEOL ellenállások figyelésére, így támogatják a zónaduplázást, mellyel akár 16 zóna kezelése is megvalósítható [1. ábra]. Egy masterhez maximum 5 db slave készülék csatlakoztatható rádiós (LoRa) vagy vezetékes (Can) kapcsolaton keresztül, így összesen 96 zónára bővíthetjük a teljes SmartAlarm rendszerünket, amit akár 32 partícióra oszthatunk. A partíciókhoz pedig 250 felhasználónak biztosíthatunk teljes vagy részleges hozzáférést.


A SmartAlarm készülékből kétféle típust (master, slave) különböztetünk meg, amik tulajdonképpen csak kommunikációs képességükben különböznek egymástól.


A SmartAlarm master beépített 4G képes GSM modemmel és LoRa rádiós modullal rendelkezik, így interneten és 868Mhz-en keresztül képes kommunikálni. Az IP alapú GSM kommunikáció a távprogramozást, távvezérlést, távfelügyeletet és a távoli szoftverfrissítést támogatja, míg a LoRa az egymáshoz csatlakoztatott slave készülékek közötti rádiós kapcsolatot biztosítja [2. ábra]. A fentiek okán így a SmartAlarm slave kizárólag LoRa modemmel rendelkezik.



Egy SmartAlarm 8 szabadon programozható, multifunkciós csatornával (zónabemenet), plusz 6 programozható I/O porttal rendelkezik. Ezek az I/O portok bemenetként, Wiegand interfészként vagy OC kimenetként használhatók. A multifunkciós csatornákat elsősorban zónabemenetként (EOL, DEOL) vagy további vezérelhető kimenetként (OC), soros (UART) és Wiegand kommunikáció támogatására is használhatjuk. A beépített Can interfésznek köszönhetően akár vezetékes módon is összekapcsolhatjuk a SmartAlarm slave készülékeket egymással [3. ábra], vagy Can-Wiegand illesztő közbeiktatásával akár 32 darabra bővíthetjük az RFID olvasók számát. Ennek köszönhetően akár beléptető rendszerként is működtethetjük.




A készülékeket elláttuk egyvezetékes hőmérő csatlakoztatására alkalmas Dallas interfésszel, melyhez készülékenként 8 darab szenzor illeszthető.


A SmartAlarmok alapból rendelkeznek beépített RS485/UART interfésszel, így csatlakozhatunk hozzá okos otthon központokat is [4. ábra]. Okos otthon rendszerek integrációjakor a riasztó mozgásérzékelőivel vezérelhetjük többek között a keringtető szivattyút, így a fürdőszobába érkezve azonnal meleg víz folyik a csapokból. A redőnyök zárása is automatizálhatóvá tehető a riasztó élesítésével.




Meglévő riasztórendszer lecserélésekor egy teljesen kiépített kábelhálózat áll a rendelkezésünkre, így az egyes bővítő modulok (SmartAlarm slave) a központi egységgel (SmartAlarm master) kiegészítve közös helyen kerülnek elhelyezésre. Ennek okán vezetékes kapcsolat (Can) is megvalósítható a készülékek között [3. ábra].  A SmartAlarm slave bővítő egység viszont LoRa rádiós csatornán is képes „beszélgetni” a SmartAlarm master egységgel, így nincs szükség semmilyen vezetékezésre [2. ábra]. Ezzel a megoldással az egymástól távolabb álló objektumokat is könnyedén egy rendszerbe integrálhatjuk. Tipikusan ilyen felállás lehet például egy különálló családi ház, garázs és műhely, vagy egy több épülettömbből álló irodaház komplexum, esetleg ipari épületegyüttes kapcsolata.


A Wiegand kommunikáció RFID/NFC olvasók csatlakoztatására ad lehetőséget. RFID vagy NFC olvasóval ugyanis könnyen kiváltható a hagyományos nyomógombos kezelőegység, mivel a zónák és partíciók kezeléséről már nem a fali kezelőbillentyűzet, hanem a mobil applikáció gondoskodik. Ennek köszönhetően már nincs szükség felhasználói kódok beállítására, valamint azok megjegyzésére és időigényes beütésére sem.


Az RFID kezelőegységgel egyrészt egyszerűsödik a telepítők munkája és a felhasználók élete, másrészt csökken a kódok véletlen elütése miatti félelem is az ügyfelekben. Ez a megközelítés jobb felhasználói élményt tesz lehetővé a telepítők és az ügyfelek számára.


A SmartAlarm további felhasználásnak és a bővítő modulok által nyújtott lehetőségeknek csak a képzelet szabhat határt.


A telepítő szakemberek a Helios Toolbox cloud alapú webalkalmazás segítségével interneten keresztül konfigurálhatják a SmartAlarm csatornáit, amiben létrehozhatnak zónákat, virtuális és fizikai távirányítókat, RFID olvasókat és vezérelhető kimeneteket, amiket hozzárendelhetnek a definiált partíciókhoz. Az itt felsoroltakon túl még paraméterezhetik a riasztórendszer be- és kikapcsolását biztosító virtuális és fizikai távirányítók és RFID kártyák jogosultság szerinti hozzáférését is, amiket hozzárendelhetnek az üzemeltetésben résztvevő felhasználókhoz.


Ha csillag topológiában kiépített meglévő vezetékes riasztórendszert szeretnénk a SmartAlarm segítségével kiváltani, akkor a Toolbox felületén képesek vagyunk paraméterezni az egyes érzékelők elé bekötött ellenállások értékét is. A SmartAlarm retrofit képessége okán számos ellenállásértéket támogat, így nem szükséges cserélni a korábbi kiépítésnél alkalmazott vonalvégi lezáró ellenállásokat az érzékelőkben, csak azok értékét kell a Toolboxban beállítani.


A Toolbox, egy egyszerűen kezelhető, teljesen letisztult, reszponzív webalkalmazás, így nem csak laptopról, hanem okostelefonról is könnyedén használhatják a telepítő szakemberek.


Távfelügyeleti szolgáltatás igénylése esetén a szolgáltató az új Monitoringbook Pro alkalmazásba felviszi az újonnan telepített SmartAlarm riasztóközpont ügyféladatait, és ezzel megtörtént a SmartAlarm csatlakoztatása. Ebben az esetben is elérhető az ügyfelek számára a Monitoringbook Home mobil alkalmazás. Az alkalmazáson keresztül a felhasználók ellenőrizhetik a riasztójuk aktuális állapotát, és lekérdezhetik annak múltbéli eseményeit, vagy akár képesek a beállított zónákat kiiktatni, majd újra aktiválni. Ezeken túl még távolról élesíthetik a riasztót, vagy éppen kikapcsolhatják azt és, ha szükséges, akkor vészjelzést is küldhetnek vele. Míg a fizikai távvezérlővel 4 alapfunkciót tudunk vezérelni – zárás (élesítés), nyitás (kiiktatás), otthonmaradó üzemmód és vészjelzés –, addig a mobilalkalmazásban lévő virtuális távirányítón keresztül a fent említett alapfunkciókon túl, még a zónák külön-külön vezérlésére is van lehetőség. Élesíthetjük a rendszert a korábban kiiktatott zónáktól függetlenül is. Ez karbantartás vagy érzékelő hiba esetén jelent nagy segítséget, hiszen addig sincs védtelenül az objektum többi része.


A felhasználási lehetőségek közül külön kiemelném a személyi vészjelzést, ami nemcsak praktikus, de hasznos értéket is közvetít a rendszert használók számára, hiszen a mobiltelefon mindig tudja az aktuális GPS koordinátánkat. A Monitoringbook mobilalkalmazásból indított S.O.S. jelzéssel a GPS koordináták is kézbesítésre kerülnek. Így a riasztóközpont egyben személyfelügyeletre is fókuszál, amivel a távfelügyeleti szolgáltatás nem csak az ingatlanra, hanem azok lakóira is kiterjeszthető, bárhol is tartózkodjanak.


A MOHAnet több mint 16 éve fejleszt nagybiztonságú kommunikátorokat az egyes riasztókhoz és ez alatt több tízezer darabot értékesített is belőle.


Komoly tapasztalatot szereztünk az egyes riasztók felépítéséről, működéséről és persze üzemeltetésükről is, így adva volt a lehetőség, hogy egy sima átjelzőből egy modulárisan bővíthető riasztóközpontot tervezzünk.


Bővebb információval kapcsolatban kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, és próbálja ki díjmentesen az általunk fejlesztett és gyártott SmartAlarm riasztórendszert!


Egyeztessen velünk személyesen

Érdekli, hogyan növelhetjük biztonságát, versenyképességét egyedi fejlesztéseinkkel?

Adja meg elérhetőségeit és munkatársunk rövid időn belül felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy személyes találkozót egyeztessünk, ahol felmérjük az igényeit - és egyedi megoldást kínálunk.

ELÉRHETŐSÉG

Mohanet cím 1152 Budapest, Telek utca 7-9.
Mohanet cím +36 (1) 271-1141
Mohanet cím info@mohanet.com
Mohanet cím www.mohanet.hu